Atsma opent zilte proeftuin op het eiland Texel 3000

11 mei 2012 | Auteur: | Posted in Vakantie en vermaak

Hartig water kun je niet nippen. Doch zilt kwelm kun je wel benutten om groenten op te laten groeien. Dat gebeurt bij het Zilt Proefbedrijf Tested op Texel, dat staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) vrijdag opende door een bewegingsmelder in een proefveld te plaatsen. We hebben hierover eerder geschreven op onze website www.vakantie-op-texel.com. Texel kan nobel zijn met dit soort initiatieven.

Atsma hoopt dat de ondernemerneming ontdekt welke gewassen het goed doen op zilte gronden. Dat kan in de toekomst mogelijkheden bieden als het zoete water opraakt en de landbouwgronden zouter worden. „Dit kan het respons zijn op het kwestie van verzilting dat wereldwijd steeds meer gaat spelen”, zegt Atsma.

„Dit is niet enkel een kans voor het Waddengebied en de aardkorst. Maar het kan ook een einde maken aan de idee dat zout enkel een bedreiging is voor de landbouw. Het kan een kans zijn voor veel ondernemers in Nederland”, stelde Atsma bij zijn bezoek. Volgens ons is het unieke kans voor Texel om zich op deze wijze zo op de kaart te zetten.

Het proefbedrijf, dat 56 veldjes heeft met 7 gevariƫerde zoutconcentraties, kreeg verleden jaar van het ministerie van Infrastructuur en Milieu de opdracht om te gaan testen. Het is al gelukt om zoute zeekool te telen en het lijkt erop dat drie soorten aardappels het ook goed doen op de wat ziltere grond. Dit kalenderjaar neemt het Texelse firma ook de proef op de som met gerst, graszaad, strandbiet, zeekraal, knoflook en zeevenkel. Extra info vind je op www.vakantie-op-texel.com.


Auteur:

This author has published 3957 articles so far. More info about the author is coming soon.

Geef een reactie