Den Burg het Centrum van Texel 4098

8 oktober 2012 | Auteur: | Posted in Vakantie en vermaak

Den Burg is de grootste plaats van het Nederlandse waddeneiland Texel. { Voor meer voorlichting | veel meer nuttige info } over Texel zie onze website.

In 2010 telde Den Burg niet minder dan 7070 inwoners. Dit komt overeen met ongeveer de helft van het aantal bevolking van Texel.

Den Burg wordt dan ook wel het kloppende bruisend hart van Texel genoemd. Den Burg heeft dan ook een wijdlopig winkelaanbod. Er komen heel veel toeristen naar deze hoofdplaats en vooral in de zomer. Dan zijn er iedere week van die zogeheten zomer markten op woensdag.

Het hele jaar door is iedere maandag overigens markt in de ochtend. Heel bekend is overigens ook de Folkloremarkt die elk jaar werd gehouden.

In ieder geval vindt ieder kalenderjaar een zeer grootste veemarkt plaats, die traditioneel op de eerste maandag van september wordt gehouden. Van heinde en ver komen veeboeren naar de landelijke schapenfokdag. Natuurlijk kun je zelf ook komen en dit spektakel aanschouwen.

Den Burg is in 1345/1346 opnieuw door een vestingwal omgeven door graaf Jan van Beaumont. De in het dorp gelegen kloosterhof (of uithof bouwde hij om tot het politieke centrum van het eiland. Het cirkelvormige patroon van de straten in het middelpunt doet denken aan het vestingkarakter.

Het museum Oudheidkamer is gevestigd in één van de oudste woningen van Den Burg. Dit prachtige museum is zeker het bezoeken waard, waar we ook al iets over hebben geschreven: zie deze link.

Midden in Den Burg vind je dit museum, wat naast oudheden ook een prachtige en heerlijke kruidentuin heeft. De Oudheidkamer geeft toegang tot de kleinste openbare kruidentuin van Nederland. Volledig ingesloten tussen muren en bouwwerken treft u hier honderden verschillende soorten planten en struiken. De tuin is slechts 70 vierkante meter groot en straalt een serene rust uit.

Den Burg zwaar geleden in Tweede Wereldoorlog

Den Burg heeft veel te lijden gehad tijdens de opstand van de Georgiërs in de Tweede Wereldoorlog. Door de beschieting met mortieren zijn veel gebouwen aanzienlijk beschadigd, waaronder monumenten.

Op bevel van de bezetters werd het Esperantomonument in 1941 afgebroken, maar voor het afbreken konden enkele mensen de belangrijkste onderdelen, zoals de teksten, de afbeelding van Zamenhof en de Esperanto-ster verwijderen en veiligstellen. Na de bezetting is op initiatief van dhr. Boon het monument herbouwd en op tweede pinksterdag 1950, opnieuw onthuld.

Nadat Texel in 1414 stadsrechten kreeg, groeide het dorp zelfs uit tot residentie. Dit is goed te zien aan de talrijke monumentale panden, winkels, café’s, restaurantjes en terrasjes wat een gezellig sfeer geeft.

Het stratenpatroon in het centrum van de stad illustreert het ontstaan van de vesting in de zevende eeuw. In deze eeuw maakten de Friezen de dienst uit op Texel. Vooral nadat Willem van Beieren in 1414 aan Texel stadsrechten verleende, leefde Den Burg helemaal op en groeide zelfs uit tot bestuurlijk en organisatorisch middelpunt.

In het oog springend is de hervormde kerk in het hart van de hoofdplaats. Pittoreske straatjes zijn de graven straat, Warmoesstraat en de burgwal, tussen de Parkstraat en de binnen-Burg. Aan de drukke brieven straat grenst een markant hofje wat een oase van rust uitstraalt.

Als je van winkelen houdt kom je zeker aan je trekken, want Den Burg beschikt over een groot scala aan winkeltjes boetiekjes en meubelzaken. Ook vind je hier zoals eerder gezegd vele restaurants, café’s en hotels. Uit je dak gaan kan ook in Den Burg, want Question Plaza organiseert dikwijls feesten.

Als je een film wilt bekijken of naar het openlucht zwembad wilt, dan kun je ook in Den Burg terecht. Wil je meer weten over Den Burg en Texel een kun je naar de plaatselijke VVV gaan die ook in den-Burg is gehuisvest. Kijk ook op onze website voor meer nuttige tips en informatie over Texel.

Tags: Texel, Den Burg


Auteur:

This author has published 3957 articles so far. More info about the author is coming soon.

Geef een reactie