Eigenhandig uw ski’s waxen en slijpen is eenvoudig goedkoop en kost weinig tijd.

9 januari 2012 | Auteur: | Posted in Vakantie en vermaak

U hebt maar een paar dingen nodig en als u echt het beste uit uw materiaal wilt halen kunt u zelfs tussendoor op uw vakantie de ski’s nog onderhouden.

Benodigdheden

  • Vulstift
  • Slijpsteen / vijltje
  • Kantenslijper
  • Afbraamblokje (rubber)
  • Elastiek
  • Potje / spuitbus met wax
  • Droge doek

Deze materialen kunt u vaak kopen bij een buitensportzaak, orderen via internet of natuurlijk op uw wintersportbestemming (vorig jaar had Lidl in de winter een kantenslijpset in de aanbieding).

Voordat u begint met slijpen en waxen maakt u de ski’s goed schoon. Stel dat u grote krassen of gaten in de onderlaag heeft, dan kunt u deze eerst opvullen met speciale vulstiften, die u door te verhitten op de onderkant kunt laten druppen om vervolgens vlak te maken. Stel dat u hier niet aan kunt komen of dit niet aandurft: het is geen drama, want met versgeslepen en gewaxte ski’s zult u hier geen hinder van ondervinden.

SlijpenSchrammen en deuken in de zijkant kunt u met de slijpsteen of een vijltje egaliseren

U legt de ski’s op de kop op een tafel, met de punt schuin omhoog. Het liefst ingeklemd, maar zelf stevig vasthouden gaat ook wel. Met behulp van de elastieken kunt u de rem (of skistoppers) omhoog houden zodat deze niet in de weg zit bij het slijpen

De slijphoek moet u instellen op de kantenslijper. Voor beginners geldt een hoek van 2 graden, voor gevorderden kunt u goed toe met 4 graden. Nog scherper wordt alleen geadviseerd als u een ervaren skiër bent (de ski’s grijpen veel harder) en u moet bedenken dat de kant sneller bot wordt bij een scherpere hoek

Met een watervaste stift zet u merktekens op de zijkant, als deze niet meer zichtbaar zijn heeft u voldoende geslepen

De kantenslijper zet u tegen de zijkant en op de onderkant. Onder lichte druk maakt u lange halen, net zolang tot de merktekens weg zijn en u voelt dat de kant over de hele lengte scherp is.

Als u tijdens het slijpen nog tegenwicht of oneffenheden bemerkt, kunt u deze het beste eerst nog beteren met het slijpsteentje of de vijl.

WaxenDe wax in warm water zetten (40-50 graden is goed, niet te heet!), zodat deze zacht wordt. Daarna opspuiten / aanbrengen en een poos laten opdrogen , totdat deze dof geworden is. Dan uitwrijven met droge doek.

Professionele wedstrijdskiërs gebruiken vaak speciale wax, afhankelijk van de omstandigheden (ijs, poeder- of papsneeuw), maar voor de recreatieve skiër zal gewone standaardwax voldoen.


Auteur:

This author has published 3957 articles so far. More info about the author is coming soon.

Geef een reactie