Meierblis een mooieeilandtraditie: vreugdevuren op Texel 2835

10 mei 2012 | Auteur: | Posted in Vakantie en vermaak

Op maandag 30 April dus op Koninginnedag tegen zonsondergang wordt op veel plaatsen op Texel ieder jaar de zogenaamde ‘Meierblissen‘ aangestoken. Wekenlang wordt brandbaar materiaal verzameld en gebracht naar de Meierblis. Op www.vakantie-op-texel.com wordt er veel aandacht aan geschonken. Het is een prachtige traditie die je een keer zou moeten zien. Ze moet daar ook niet angstig zijn om vies te worden, vanwege de lucht.

Ook alhier op Texel kampen we incidenteel met aanhoudende schraalheid en is de kans soms aanwezig dat een aantal Meierblissen op Texel niet mag worden ontstoken. Aanhoudende schraalheid en de harde wind zouden een te groot risico scheppen bij de traditionele vreugdevuren.

Op dit moment gaat het om vijf tot tien Meiereblissen. Vooral Meierblissen aan de westkant, dicht bij de duinen, zouden zorgen op kunnen afleveren. Behalve de officiĆ«le Meierblissen in elk dorp zijn er nog zo’n zestig kleinere particuliere vreugdevuren op het eiland gepland. De ‘Meierblis’ vormt een vreugdevuur, waarmee de komst van de lentetijd en het licht gevierd wordt. ‘Blis’ is het Texelse woord voor vuur.

Het is een werkelijk volksvermaak voor jong en oud, Texelaar of toerist: velen vermaken zich met of zonder een prive vuurtje bij de blis om zijn puntje of saucijs te verhitten. En natuurlijk loop je de kans dat je gezicht gevlekt wordt met roet.Wij hopen dat de weergoden ons goed gezind zijn en dat we de vreugdevuren kunnen ontsteken. Voor meer interessante info zie www.vakantie-op-texel.com.

.Tags: Texel, Meierblis


Auteur:

This author has published 3957 articles so far. More info about the author is coming soon.

Geef een reactie